MENNESKEVANT UNGHEST

ER DIN UNGHEST IKKE MENNESKEVANT?

EN MENNESKEVANT UNGHEST

Det er ikke bare en god idé at gøre din unghest menneskevant og tryg ved at blive håndteret tidligt i livet. Det er en nødvendighed for en god relation og et godt samarbejde. Inden den første saddel kommer på, er det afgørende, at der er opbygget tillid og at hesten er tryg ved dig og andre omkring den.

Heste, der ikke er vant til menneskehænder, kan opleve unødig stress og utryghed. Hvis din hest f.eks. har gået i løsdrift siden den var føl, og har haft meget begrænset kontakt, kan det være svært for den at omgås mennesker. Når den er usikker på, hvad der sker omkring den, kan det nemt tage 30 minutter bare at få en grime på.

En hest der er vant til mennesker, adskiller sig markant fra en, der føler sig usikker omkring mennesker.

Den forskel afspejles i indlæringen og udviklingen.

TILLID SKABES GENNEM BERØRING OG SNAK

Inden din hest skal tilrides, er det altså en fordel, at den allerede har været i kontakt med mennesker. Den er vant til at få grime på, og den bliver ikke forskrækket af naturlige bevægelser tæt på eller at blive klappet.

Vores Opstaldning PLUS+ kan benyttes som klargøring eller indkøring til tilridning. Her skaber vi kontakt med hesten gennem berøring og snak. På den måde bliver den gradvist tryg omkring mennesker, inden tilridningen påbegyndes.

Gennem nænsom berøring og positive oplevelser, introducerer vi din hest til menneskelig kontakt. Sådan bygger vi et trygt fundament for din hests træningsrejse og dens videre udvikling.

En menneskevant unghest kan stå roligt bundet.

ET TRYGT OG GODT MILJØ

Denne tid inden opstart på tilridningen bidrager ikke alene til at reducere potentielt stress. Det gør det også muligt for din hest at føle sig mindre usikker, mere komfortabel og forstået, inden den skal i gang med sin karriere som ridehest.

En menneskevant hest er ikke kun mere afslappet, når tiden er inde til tilridning. Den starter også træningen med en positiv og tillidsfuld indstilling. Når presset for at vænne sig til mennesker er fjernet, bliver hesten mere modtagelig for indlæring og samarbejde. Dét er afgørende for en positiv og vellykket træningsoplevelse.

Det hele begynder med den tidlige forbindelse – lige fra at blive trukket lidt rundt til folden og til at samarbejde på ridebanen. Når din hest stoler på dig og er tryg ved, at du er der for at hjælpe, kan det være med til at reducere risikoen for, at hesten går i panik, hvis den oplever noget, den ser som farligt eller skræmmende.

ER DET NØDVENDIGT?

Det er i alle situationer en fordel, at din hest er vænnet til hænder. Det vil ikke bare gøre det nemmere for både træner og hest, når træningen går i gang. Det vil også være en fordel i forhold til, når der kommer fagfolk til hesten – f.eks. dyrlæge, smed, massør eller andet. Når hesten er vant til mennesker, vil den være nemmere at håndtere for dem, der skal tæt på, når din hest har brug for det. Og hesten vil blive mindre stresset i situationen.

Det er vigtigt i forhold til din egen – og andres – sikkerhed, at gøre din hest menneskevant. En hest, der ikke er vant til mennesker, kan komme til at skade sig selv og andre. Det vil vi selvfølgelig gerne undgå!

Når din hest er vant til mennesker, kan du røre ved den uden den reagerer.

HVAD SKAL DIN HEST VÆRE VANT TIL?

Din hest er vant til at:

 • Du går ind i boksen til den.
 • Du giver den grime på.
 • Du trækker den ud af boksen/ud på fold.
 • Du har den bundet, mens du strigler den.
 • Du løfter dens ben.
 • Du rører den over hele kroppen og i hovedet.
 • Du tager trense på/lægger udstyr på ryggen.
 • Du lægger gamacher.
 • Du trækker den væk fra andre heste.
 • Du får den til at gå frem på kommando.
 • Du får den til at stoppe på kommando.

Kan du krydse punkterne på listen af? Hvis ikke, kan vi hjælpe dig!

OPSTALDNING PLUS+ ER DET FØRSTE SKRIDT

Har du brug for en langsom overgang til tilridningen, så din hest er klar til at blive arbejdet med helt fra start?

Din hest vil blive vænnet til et nyt miljø, andre heste og mennesker inden træningen starter, når den kommer i Opstaldning PLUS+. Desuden er der mulighed for, at tiden i tilridningsforløbet efterfølgende reduceres, når vi har arbejdet med hesten på forhånd.

Få mere fokus på selve træningen og mere for pengene i tilridning. Vælg Opstaldning PLUS+ og en overgangsperiode først.

GIV DIN HEST DEN BEDSTE START

Ønsker du, at din hest går ind i sit tilridningsforløb mindre usikker og med mere tillid til mennesker? Så er Opstaldning PLUS+ vejen at gå.

Her er tillid og udvikling i fokus fra dag ét.

Giv din hest den bedste start på dens træningsrejse og klik her for at læse mere om Opstaldning PLUS+